Wiek wczesnoszkolny to czas intensywnego rozwoju umysłowo-fizycznego. Dzieciom potrzebne jest odpowiednio zbilansowane, urozmaicone pożywienie. Posiłki powinny składać się z naturalnych produktów, dlatego też w naszej klasie uczniowie samodzielnie przygotowywali na śniadanie zdrowe kanapki ze świeżych warzyw i owoców.
Przed rozpoczęciem pracy zwrócono uwagę na wartość odżywczą warzyw i owoców, na ich znaczenie w codziennej diecie oraz działanie lecznicze. Uczniowie mogli przekonać się, że kanapki z warzyw i owoców mogą być kolorowe i bardzo smaczne. Ponadto niektórzy odkryli w sobie talent kulinarny i artystyczny. Mamy nadzieję, że po publikacji zdjęć posypią się zamówienia z najlepszych restauracji….
Jednak głównymi celami zajęć było uświadomienie dzieciom wpływu odżywiania na kondycję zdrowotną oraz zachęta do zmiany stylu życia.
a
Autorki: Elżbieta Marcinkiewicz, Anna Kostecka
a
a
a